OJAČAJ NOKTE I ZAŠTITI KOŽU RUKU PRE ZIME

Tokom hladnih jesenjih i zimskih meseci dolazi do drastičnog isušivanja kože ruku i noktiju te oni postaju grubi, dehidrirani, neelastični, krti i suvi. A zagađenja iz vazduha ih dodatno uništavaju. Gubitak vode u svim slojevima kože i noktiju je prouzrokovan i čestom smenom velike temperaturne razlike i vlažnosti napolju i unutra.

PRANJE

S obzirom na to da ruke peremo više puta u toku dana, koža i nokti su izloženi različitim temperaturama vode, koja najčešće sadrži hlor, a većina sapuna za ruke sadrži hemijske sastojke koji su dodatno agresivni prema koži i noktima. Zato je važno da temperatura vode bude prilagođena telesnoj temperaturi (mlaka), a sapun da sadrži nerafinisana biljna ulja koja će hidrirati kožu.

KAKO DA IMATE NEGOVANU KOŽU RUKU NOKTARICA

HIDRATACIJA

Dubinska “vlaga” – hidratacija štiti slojeve kože i nokta od spoljnih uticaja i održava njihovo zdravlje. A postiže se redovnom negom koja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Dobra hidratantna krema ne treba da bude masna, već da omekšava kožu i da joj nadomesti isušivanje koje nastaje usled čestog dnevnog pranja ruku. Najbolje je kremu za ruke nanositi posle svakog pranja istih.

KAKO DA IMATE NEGOVANU KOŽU RUKU NOKTARICA

PILING

Piling šaka i noktiju je potrebno uraditi barem jednom nedeljno. Na ovaj način će se ukloniti mrtve ćelije kože i sve nečistoće koje su prodrle u njene dublje slojeve; koža će se podmladiti i sprečiti njeno isušivanje, a zanoktice će biti omekšane i spremne za uklanjanje. Za ovu namenu koristi specijalizovan Piling za nokte koji će tvojim rukama obezbediti sve prethodno navedeno.

NOĆNA NEGA

Noćna nega ruku može da zameni svakodnevno mazanje ruku i zanoktica pa je veoma praktična za tebe ukoliko nemaš vremena ili se ne setiš da redovno neguješ ruke i nokte. Masku za ruke i nokte naneseš u debljem sloju te preko navučeš par laganih pamučnih rukavica. Prespavaš i ujutru će te dočekati nežne i hidrirane šake.

FIZIČKA ZAŠTITA

Najbolja zaštita za ruke je da budu sprečeni svi potencijalni uzroci oštećenja kože i noktiju uz pomoć rukavica.

ISHRANA

Dobra ishrana čuva tvoje nokte i čini ih jačim i zdravijim. Tokom jeseni i zime jedi dosta povrća, voća, orašastih plodova i ribe. Ukoliko je potrebno uvedi suplemente koji sadrže kalcijum, cink, ali i vitamine A i D, jer će podstaći brži rast noktiju i sprečiće njihovo dalje listanje i pucanje.

KAKO DA IMATE NEGOVANU KOŽU RUKU NOKTARICA

Fotografije: Noktarica, Canva, https://www.collinsdictionary.com/, https://www.quotemaster.org/, https://edition.cnn.com/

Постави коментар

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑